Finne gode løsninger sammen
God dyrevelferd
Vi i REMA 1000 ønsker å bidra til en utvikling der dyrene får gode levevilkår, og hvor forbrukerne kan ha tillit til at produktene de kjøper, er produsert med omtanke.

Respekt for dyrene
God dyrevelferd handler om mer enn bare regler og retningslinjer – det handler om respekt for dyrene og en mer ansvarlig tilnærming til matproduksjon.
Vi er opptatt av å forstå og støtte de som jobber tett med dyrene hver dag – fra bønder til produsenter – og vi tror på å finne gode løsninger sammen. Samtidig erkjenner vi at dyrevelferd er et felt i stadig utvikling, med nye krav, forventninger og muligheter.
God dyrevelferd handler om mer enn bare regler og retningslinjer – det handler om respekt for dyrene og en mer ansvarlig tilnærming til matproduksjon.
Vi er opptatt av å forstå og støtte de som jobber tett med dyrene hver dag – fra bønder til produsenter – og vi tror på å finne gode løsninger sammen. Samtidig erkjenner vi at dyrevelferd er et felt i stadig utvikling, med nye krav, forventninger og muligheter.
Doktorgrad i dyrevelferd
Merete Forseth, fagsjef for dyrevelferd i Norsk Kylling, fullførte sin doktorgrad i november 2024, hvor hun undersøkte helseforskjellene mellom raskt og saktevoksende kylling.
Forskningen viser at saktevoksende kyllinger er mer robuste, har bedre helse og lavere dødelighet enn de hurtigvoksende rasene, som ofte har flere helseproblemer. Denne forskjellen understreker viktigheten av å velge avlsmetoder som prioriterer dyrevelferd og langsiktig helse fremfor bare veksttempo.
Doktorgrad i dyrevelferd
Merete Forseth, fagsjef for dyrevelferd i Norsk Kylling, fullførte sin doktorgrad i november 2024, hvor hun undersøkte helseforskjellene mellom raskt og saktevoksende kylling.
Forskningen viser at saktevoksende kyllinger er mer robuste, har bedre helse og lavere dødelighet enn de hurtigvoksende rasene, som ofte har flere helseproblemer. Denne forskjellen understreker viktigheten av å velge avlsmetoder som prioriterer dyrevelferd og langsiktig helse fremfor bare veksttempo.
Dyrevelferd på kylling
Stadig flere velger ECC-sertifisert kylling hos REMA 1000, noe som bidrar til bedre dyrevelferd i verdikjeden. I 2024 hadde ECC-sertifisert kylling en volumvekst på 8,5 %, og markedsandelen økte til 30,9 %, en oppgang på 0,8 prosentpoeng.
Dette viser at flere forbrukere og serveringssteder prioriterer kylling med bedre velferdsstandarder – enten til frokost, lunsj eller middag. Utviklingen understreker en økende bevissthet og etterspørsel etter mer dyrevennlige produkter.
Stadig flere velger ECC-sertifisert kylling hos REMA 1000, noe som bidrar til bedre dyrevelferd i verdikjeden. I 2024 hadde ECC-sertifisert kylling en volumvekst på 8,5 %, og markedsandelen økte til 30,9 %, en oppgang på 0,8 prosentpoeng.
Dette viser at flere forbrukere og serveringssteder prioriterer kylling med bedre velferdsstandarder – enten til frokost, lunsj eller middag. Utviklingen understreker en økende bevissthet og etterspørsel etter mer dyrevennlige produkter.
Nøkkeltall:
Mindre tilvekst
0
%
Lavere daglig dødlighet*
0
%
*Sammenligning med bransjetall for 2023. Norsk Kyllings tall for 2023 er mye påvirket av utfordringer knyttet til forgiftning grunnet feil fôr. Fra 2023 til 2024 gikk dødeligheten fra 2,99 % til 2 %, en reduksjon på 33 %.
Lengre liv
0
%
Lavere transportdødelighet
0
%
Mindre tilvekst
0
%
Lengre liv
0
%
Lavere daglig dødlighet*
0
%
*Sammenligning med bransjetall for 2023. Norsk Kyllings tall for 2023 er mye påvirket av utfordringer knyttet til forgiftning grunnet feil fôr. Fra 2023 til 2024 gikk dødeligheten fra 2,99 % til 2 %, en reduksjon på 33 %.
Lavere transportdødelighet
0
%
Inspirerer til å velge hvitt kjøtt
I tillegg til å ha kylling med høyere dyrevelferdsstandard, scorer REMA 1000 også best på parameterne "billigst", "høy kvalitet" og "godt utvalg" i Merkevaretrackeren.
For å inspirere flere kunder til å velge hvitt kjøtt har vi gjennomført en rekke kampanjer, blant annet to løp for bedre dyrevelferd og lanseringen av den nye serien "Middag for under 200-lappen", hvor hvitt kjøtt spiller en sentral rolle. Dette har bidratt til økt fokus på både kvalitet og pris, samtidig som det gjør det enklere for kundene å velge bærekraftige og dyrevennlige alternativer.
Inspirerer til å velge hvitt kjøtt
I tillegg til å ha kylling med høyere dyrevelferdsstandard, scorer REMA 1000 også best på parameterne "billigst", "høy kvalitet" og "godt utvalg" i Merkevaretrackeren.
For å inspirere flere kunder til å velge hvitt kjøtt har vi gjennomført en rekke kampanjer, blant annet to løp for bedre dyrevelferd og lanseringen av den nye serien "Middag for under 200-lappen", hvor hvitt kjøtt spiller en sentral rolle. Dette har bidratt til økt fokus på både kvalitet og pris, samtidig som det gjør det enklere for kundene å velge bærekraftige og dyrevennlige alternativer.
Økende etterspørsel etter ECC-sertifisert kylling: Norsk Kylling i front
I august 2024 feiret Norsk Kylling to år med ECC-sertifisering i hele verdikjeden, en milepæl som bekrefter vårt sterke engasjement for bærekraft og dyrevelferd.
Etterspørselen etter ECC-sertifisert kylling har økt markant de siste årene. Fra 210 selskaper som var forpliktet til standarden i 2020, har tallet vokst til 384 i 2024. Dette reflekterer en tydelig trend mot etikk og ansvarlighet, støttet av store selskaper som Unilever, Subway, Starbucks, Nestlé og Burger King. Denne utviklingen viser at bærekraftige valg er blitt stadig viktigere for både bedrifter og forbrukere.
Flere leverandører har allerede gått over til å bruke ECC-sertifisert kylling i sine produkter, noe som styrker satsingen på bedre dyrevelferd.
I 2024 har BaRe lansert flere produkter med ECC-kylling, inkludert den nye Caesar Bowl. Fra tidligere sortiment er også flere populære produkter nå oppgradert med ECC-sertifisert kylling, blant annet Baguette Kylling/Curry, Burrito Kylling, Pasta Kylling, Nudelsalat Kylling, Wrap Kylling og kyllingprodukter i salatbar.
Overgangen til ECC-sertifisert kylling er et viktig skritt mot mer ansvarlig produksjon og bedre dyrevelferd i verdikjeden.
Økende etterspørsel etter ECC-sertifisert kylling: Norsk Kylling i front
I august 2024 feiret Norsk Kylling to år med ECC-sertifisering i hele verdikjeden, en milepæl som bekrefter vårt sterke engasjement for bærekraft og dyrevelferd.
Etterspørselen etter ECC-sertifisert kylling har økt markant de siste årene. Fra 210 selskaper som var forpliktet til standarden i 2020, har tallet vokst til 384 i 2024. Dette reflekterer en tydelig trend mot etikk og ansvarlighet, støttet av store selskaper som Unilever, Subway, Starbucks, Nestlé og Burger King. Denne utviklingen viser at bærekraftige valg er blitt stadig viktigere for både bedrifter og forbrukere.
Flere leverandører har allerede gått over til å bruke ECC-sertifisert kylling i sine produkter, noe som styrker satsingen på bedre dyrevelferd.
I 2024 har BaRe lansert flere produkter med ECC-kylling, inkludert den nye Caesar Bowl. Fra tidligere sortiment er også flere populære produkter nå oppgradert med ECC-sertifisert kylling, blant annet Baguette Kylling/Curry, Burrito Kylling, Pasta Kylling, Nudelsalat Kylling, Wrap Kylling og kyllingprodukter i salatbar.
Overgangen til ECC-sertifisert kylling er et viktig skritt mot mer ansvarlig produksjon og bedre dyrevelferd i verdikjeden.
Halal-produkter med bedre dyrevelferd
Norsk Kylling har blitt sertifisert som halalprodusent av Islamsk Råd Norge og planlegger å starte en separat produksjonslinje for halalkylling. Denne produksjonen vil være adskilt fra deres eksisterende linjer for å oppfylle spesifikke halal-krav.
I første omgang vil de tilby hel kylling til underleverandører for videre foredling og pakking. Selskapet vurderer også å utvikle en egen merkevare for halalkylling med ulike prosesserte produkter, med mål om å styrke halaltilbudet i REMA 1000-butikker over hele landet. Dette er et viktig tiltak for å tilgjengeliggjøre produkter som både oppfyller halal-krav og er produsert med bedre dyrevelferd, og vil dermed kunne møte behovene til en større andel av befolkningen som prioriterer etisk produksjon.
Halal-produkter med bedre dyrevelferd
Norsk Kylling har blitt sertifisert som halalprodusent av Islamsk Råd Norge og planlegger å starte en separat produksjonslinje for halalkylling. Denne produksjonen vil være adskilt fra deres eksisterende linjer for å oppfylle spesifikke halal-krav.
I første omgang vil de tilby hel kylling til underleverandører for videre foredling og pakking. Selskapet vurderer også å utvikle en egen merkevare for halalkylling med ulike prosesserte produkter, med mål om å styrke halaltilbudet i REMA 1000-butikker over hele landet. Dette er et viktig tiltak for å tilgjengeliggjøre produkter som både oppfyller halal-krav og er produsert med bedre dyrevelferd, og vil dermed kunne møte behovene til en større andel av befolkningen som prioriterer etisk produksjon.
Grønt lys for bedre dyrevelferd
Dyrevernalliansen har gitt grønt lys til Norsk Kylling for sine kyllingprodukter, som følge av betydelige forbedringer i dyrevelferden. Overgangen til mer saktevoksende raser, bedre plassforhold og økt fokus på naturlig atferd har vært avgjørende tiltak.
Disse endringene bidrar til en sunnere kyllingproduksjon med mindre belastning på dyrene, noe som gir forbrukerne et bedre og mer dyrevennlig valg. Dyrevernalliansens anerkjennelse bekrefter at norsk kyllingnæring beveger seg i en mer bærekraftig og etisk retning. Dette betyr at rekordmange produkter fra REMA 1000 sine egne merkevarer er tildelt grønt lys i Dyrevernalliansen sin oversikt over produkter med bedre dyrevelferd, hvor flere av Kolonihagen sine produkter allerede har grønt lys.
Grønt lys for bedre dyrevelferd
Dyrevernalliansen har gitt grønt lys til Norsk Kylling for sine kyllingprodukter, som følge av betydelige forbedringer i dyrevelferden. Overgangen til mer saktevoksende raser, bedre plassforhold og økt fokus på naturlig atferd har vært avgjørende tiltak.
Disse endringene bidrar til en sunnere kyllingproduksjon med mindre belastning på dyrene, noe som gir forbrukerne et bedre og mer dyrevennlig valg. Dyrevernalliansens anerkjennelse bekrefter at norsk kyllingnæring beveger seg i en mer bærekraftig og etisk retning. Dette betyr at rekordmange produkter fra REMA 1000 sine egne merkevarer er tildelt grønt lys i Dyrevernalliansen sin oversikt over produkter med bedre dyrevelferd, hvor flere av Kolonihagen sine produkter allerede har grønt lys.
Første hele driftsår for det nye rugeriet
2024 markerte det første hele driftsåret i det nye rugeriet på Støren, som har vist seg å være en suksess. Som det eneste rugeriet i landet som gir kyllingene både vann og fôr etter klekking, har denne metoden ført til merkbare positive effekter.
Etter implementeringen har rugeriet oppnådd de ønskede resultatene, med bedre dyrevelferd og økt helse blant kyllingene. Denne innovasjonen understreker vårt engasjement for bærekraftig og dyrevennlig produksjon, og viser vei for fremtidige forbedringer i bransjen.
Første hele driftsår for det nye rugeriet
2024 markerte det første hele driftsåret i det nye rugeriet på Støren, som har vist seg å være en suksess. Som det eneste rugeriet i landet som gir kyllingene både vann og fôr etter klekking, har denne metoden ført til merkbare positive effekter.
Etter implementeringen har rugeriet oppnådd de ønskede resultatene, med bedre dyrevelferd og økt helse blant kyllingene. Denne innovasjonen understreker vårt engasjement for bærekraftig og dyrevennlig produksjon, og viser vei for fremtidige forbedringer i bransjen.
Kolonihagen tar ansvar for bedre dyrevelferd
Kolonihagen setter dyrevelferd høyt og har tatt et tydelig standpunkt ved å sertifisere samtlige av sine norske, animalske produkter med Dyrevelferdsmerket, utviklet av Dyrevernalliansen.
Dette betyr at produktene oppfyller strengere krav enn minimumsregelverket for dyrevelferd, med bedre plass, naturlig atferd og sunnere vekstvilkår for dyrene. Per 2024 har Kolonihagen totalt 18 Dyrevelferdsmerkede produkter. Gjennom dette samarbeidet med Dyrevernalliansen bidrar Kolonihagen til å heve standarden for dyrevelferd i norsk matindustri, samtidig som forbrukerne får et tydelig valg for mer ansvarlig produsert mat.
Kolonihagen tar ansvar for bedre dyrevelferd
Kolonihagen setter dyrevelferd høyt og har tatt et tydelig standpunkt ved å sertifisere samtlige av sine norske, animalske produkter med Dyrevelferdsmerket, utviklet av Dyrevernalliansen.
Dette betyr at produktene oppfyller strengere krav enn minimumsregelverket for dyrevelferd, med bedre plass, naturlig atferd og sunnere vekstvilkår for dyrene. Per 2024 har Kolonihagen totalt 18 Dyrevelferdsmerkede produkter. Gjennom dette samarbeidet med Dyrevernalliansen bidrar Kolonihagen til å heve standarden for dyrevelferd i norsk matindustri, samtidig som forbrukerne får et tydelig valg for mer ansvarlig produsert mat.
Dyrevelferd på land og i vann
Dyrevelferdsloven omfatter også fisk på lik linje som andre dyr, som betyr at fisken ikke skal utsettes for fare eller for unødige påkjenninger og belastninger. Vi i REMA 1000 er derfor stolte over at all hvit fisk er villfangst.
Villfanget fisk har et naturlig livsmiljø, kosthold og fri bevegelse. Sammenlignet med oppdrettsfisk gjennomføres ingen kunstige inngrep som vaksinering eller avlusning i villfangst. Fisken behandles skånsomt i båten og avlives raskt etter fangst etter et liv i friskt, rent og kaldt hav.
I henhold til Sjømatguiden er norsk sei godt forvaltet og en av våre viktigste matfisker. REMA 1000 har de siste årene gått i bresjen for å re-lansere sei som et bærekraftig og rimeligere alternativ til villfanget fisk og er derfor stolte av at de ferske sei-filettene i våre butikker er MSC-merkede.
Dyrevelferd på land og i vann
Dyrevelferdsloven omfatter også fisk på lik linje som andre dyr, som betyr at fisken ikke skal utsettes for fare eller for unødige påkjenninger og belastninger. Vi i REMA 1000 er derfor stolte over at all hvit fisk er villfangst.
Villfanget fisk har et naturlig livsmiljø, kosthold og fri bevegelse. Sammenlignet med oppdrettsfisk gjennomføres ingen kunstige inngrep som vaksinering eller avlusning i villfangst. Fisken behandles skånsomt i båten og avlives raskt etter fangst etter et liv i friskt, rent og kaldt hav.
I henhold til Sjømatguiden er norsk sei godt forvaltet og en av våre viktigste matfisker. REMA 1000 har de siste årene gått i bresjen for å re-lansere sei som et bærekraftig og rimeligere alternativ til villfanget fisk og er derfor stolte av at de ferske sei-filettene i våre butikker er MSC-merkede.