Utfordring
Klimakrise og tap av natur
Dagens matsystemer belaster miljøet betydelig, der en tredjedel av all mat kastes. REMA 1000 satser på ansvarlige løsninger for rimelig kvalitetsmat som er sunnere og mer bærekraftig.

Utslipp og avskoging truer matsikkerheten
Matproduksjon står for rundt 30 % av de globale klimagassutslippene og over 70 % av verdens ferskvannsforbruk. Samtidig går en tredjedel av all mat som produseres globalt, til spille, noe som alene står for 8–10 % av verdens totale klimagassutslipp. Dessverre finner ikke store deler av ressursene vi forbruker veien tilbake i et sirkulært kretsløp.
Den største negative påvirkningen i REMA 1000s verdikjede skjer i råvareleddet. Selv om matvaresystemene bidrar til å bekjempe sult og underernæring, er de også en av hovedårsakene til fedmeepidemien, tap av biologisk mangfold, klimaendringer og miljøødeleggelser. For eksempel brukes 46 % av verdens beboelige landareal til jordbruk. Arealbruken, og særlig avskoging, er blant de største truslene mot biodiversitet – årlig går 6 millioner hektar skog tapt, noe som truer 86 % av arter på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste.
Klimaendringene øker presset ytterligere. Norge importerer over halvparten av maten som konsumeres, noe som gjør oss avhengige av globale forsyningskjeder utsatt for klima- og miljøutfordringer. Dersom vi ikke endrer kurs, risikerer vi en global oppvarming på 3,5 grader innen slutten av århundret – en utvikling som truer både matsikkerhet og levevilkår for fremtidige generasjoner.
Matproduksjon står for rundt 30 % av de globale klimagassutslippene og over 70 % av verdens ferskvannsforbruk. Samtidig går en tredjedel av all mat som produseres globalt, til spille, noe som alene står for 8–10 % av verdens totale klimagassutslipp. Dessverre finner ikke store deler av ressursene vi forbruker veien tilbake i et sirkulært kretsløp.
Den største negative påvirkningen i REMA 1000s verdikjede skjer i råvareleddet. Selv om matvaresystemene bidrar til å bekjempe sult og underernæring, er de også en av hovedårsakene til fedmeepidemien, tap av biologisk mangfold, klimaendringer og miljøødeleggelser. For eksempel brukes 46 % av verdens beboelige landareal til jordbruk. Arealbruken, og særlig avskoging, er blant de største truslene mot biodiversitet – årlig går 6 millioner hektar skog tapt, noe som truer 86 % av arter på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste.
Klimaendringene øker presset ytterligere. Norge importerer over halvparten av maten som konsumeres, noe som gjør oss avhengige av globale forsyningskjeder utsatt for klima- og miljøutfordringer. Dersom vi ikke endrer kurs, risikerer vi en global oppvarming på 3,5 grader innen slutten av århundret – en utvikling som truer både matsikkerhet og levevilkår for fremtidige generasjoner.
Dagens matsystemer påfører naturen og klimaet store kostnader som overstiger verdien de skaper. REMA 1000 arbeider derfor målrettet for å sikre mat av høy kvalitet til rimelige priser gjennom ansvarlige og sirkulære løsninger. Sunnere og mer bærekraftig mat er nøkkelen til fremtidens matsystem.
Emilie Våge
Leder for samfunnsansvar og bærekraft
REMA 1000
Dagens matsystemer påfører naturen og klimaet store kostnader som overstiger verdien de skaper. REMA 1000 arbeider derfor målrettet for å sikre mat av høy kvalitet til rimelige priser gjennom ansvarlige og sirkulære løsninger. Sunnere og mer bærekraftig mat er nøkkelen til fremtidens matsystem.
Emilie Våge
Leder for samfunnsansvar og bærekraft
REMA 1000