Utfordring
Økt risiko for rettferdighetsbrudd
Komplekse og lite transparente leverandørkjeder, barnearbeid, tvangsarbeid, korrupsjon og klimaendringer er bare noen av faktorene som gjør at matvareproduksjonen har økt risiko for rettighetsbrudd.

Skjulte menneskerettighetsbrudd i verdens matproduksjon
Verdens matproduksjon består av komplekse og ofte lite transparente leverandørkjeder. Dette øker risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, særlig i råvareleddet, der manuelt arbeid dominerer.
Prispress og økende etterspørsel, kombinert med klimaendringer og ressursknapphet, forsterker utfordringene og setter de mest sårbare i enda vanskeligere situasjoner. Brudd som barnearbeid, tvangsarbeid, diskriminering, korrupsjon, manglende organisasjonsfrihet og miljøødeleggelser er fortsatt utbredt.
Ifølge ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) er over 50 millioner mennesker fanget i moderne slaveri, hvorav en stor andel jobber i landbruket og matproduksjon. Samtidig bidrar økende ulikhet til at de som har minst, rammes hardest av rovdrift på naturressurser som skog, fisk og ferskvann – ressurser som i økende grad privatiseres.
Klimaendringer forverrer situasjonen ytterligere. Ekstremvær og miljøkatastrofer svekker matsikkerheten og livsgrunnlaget for millioner av mennesker i lavinntektsland. Når disse utfordringene kombineres med begrenset sporbarhet og transparens i leverandørkjedene, øker risikoen for systematiske rettighetsbrudd og forringelse av lokalsamfunns levekår.
Verdens matproduksjon består av komplekse og ofte lite transparente leverandørkjeder. Dette øker risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, særlig i råvareleddet, der manuelt arbeid dominerer.
Prispress og økende etterspørsel, kombinert med klimaendringer og ressursknapphet, forsterker utfordringene og setter de mest sårbare i enda vanskeligere situasjoner. Brudd som barnearbeid, tvangsarbeid, diskriminering, korrupsjon, manglende organisasjonsfrihet og miljøødeleggelser er fortsatt utbredt.
Ifølge ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) er over 50 millioner mennesker fanget i moderne slaveri, hvorav en stor andel jobber i landbruket og matproduksjon. Samtidig bidrar økende ulikhet til at de som har minst, rammes hardest av rovdrift på naturressurser som skog, fisk og ferskvann – ressurser som i økende grad privatiseres.
Klimaendringer forverrer situasjonen ytterligere. Ekstremvær og miljøkatastrofer svekker matsikkerheten og livsgrunnlaget for millioner av mennesker i lavinntektsland. Når disse utfordringene kombineres med begrenset sporbarhet og transparens i leverandørkjedene, øker risikoen for systematiske rettighetsbrudd og forringelse av lokalsamfunns levekår.
Vi jobber målrettet med våre leverandører og produsenter for å sikre at våre retningslinjer og krav etterleves. Dette styrker arbeidsforholdene og rettighetene til arbeidere, samtidig som det bidrar til mer ansvarlig vekst og langsiktige forbedringer i hele verdikjeden.
Christian Hoel
Administrerende direktør
REMA 1000 Norge AS
Vi jobber målrettet med våre leverandører og produsenter for å sikre at våre retningslinjer og krav etterleves. Dette styrker arbeidsforholdene og rettighetene til arbeidere, samtidig som det bidrar til mer ansvarlig vekst og langsiktige forbedringer i hele verdikjeden.
Christian Hoel
Administrerende direktør
REMA 1000 Norge AS